Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

ΜΑΣΚΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΠΟΛΤΟ

H κατασκευή μάσκας από χαρτοπολτό είναι μια δραστηριότητα στην οποία μπορούν να εμπλακούν τα νήπια. Καλό είναι στο νηπιαγωγείο να επιλέγουμε δραστηριότητες που επιτρέπουν την μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών. Ξεκινήσαμε με χαρτοκοπτική. Φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε ανάμεσα στα παιδιά μια απόσταση ασφαλείας και ζητήσαμε για μια ακόμη φορά να κάνουν προσεκτική χρήση των ψαλιδιών. Τα νήπια κόβουν εφημερίδες σε μικρές λωρίδες.

Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε νερό με κόλλα ατλακόλ. Μέσα στην λεκάνη τα παιδιά ρίχνουν τις λωρίδες από τις εφημερίδες. Αυτές, θα παραμείνουν για λίγη ώρα μέσα στο νερό ώστε το χαρτί της εφημερίδας να "σμίξει" με την κόλλα. Κατόπιν, φουσκώνουμε μπαλόνια σε όχι μεγάλο μέγεθος. Τα παιδιά παίρνουν τις μουσκεμένες λωρίδες της εφημερίδας και τις κολλάνε στο μπαλόνι.Ο νηπιαγωγός, μπορεί να κρατάει τα μπαλόνια σε μια σταθερή θέση. Κάτι τέτοιο, βοηθάει τα νήπια να κολλήσουν πιο επιδέξια τις λωρίδες της εφημερίδας.Απαιτούνται πολλαπλές στρώσεις χαρτιού ώστε να δημιουργηθεί μια μάσκα με ένα ικανοποιητικό πάχος. Τα νήπια θα πρέπει να καλύψουν όλη την επιφάνεια του μπαλονιού.

Τα μπαλόνια με το μουσκεμένο χαρτί πρέπει να τα αποσύρουμε σε χώρο που είναι ζεστός. Συνιστάται κοντά σε καλοριφέρ. Επιζητούμε το γρήγορο στέγνωμά τους. Υπολογίζω ότι οι δύο ολόκληρες μέρες είναι απαραίτητες ώστε να στεγνώσουν καλά. Όταν ο χαρτοπολτός που έχει επικολληθεί πάνω στην επιφάνεια του μπαλονιού στεγνώσει, τότε με ένα ψαλίδι μυτερό σκάμε το μπαλόνι και το αφαιρούμε από το εσωτερικό του. Ο χαρτοπολτός έχει πάρει το σχήμα του φουσκωμένου μπαλονιού. Τα νήπια πάντα ενθουσιάζονται στο σκάσιμο αυτών των μπαλονιών.

Με το ψαλίδι κόβουμε στα δύο το στεγνό χαρτί. Έτσι εξασφαλίζουμε δύο κομμάτια μάσκας.Εν συνεχεία, βάζουμε τα παιδιά να χρωματίσουν με πινέλα και άσπρες τέμπερες τα κομμάτια του χαρτιού. Αυτό γίνεται για να καλύψουμε τις εικόνες και τα γράμματα από τις εφημερίδες. Εδώ, πάλι χρειάζεται χρόνος ώστε να στεγνώσουν. Προτιμούμε, όπως και σε προηγούμενο στάδιο, μέρος κοντά σε καλοριφέρ.

Αφού πάρουμε στεγνό το λευκό καλούπι, ζητάμε από τα νήπια να τα χρωματίσουν με χρώματα της αρεσκείας τους.Γίνεται διαχωρισμός σε ομάδες και τα νήπια ξανακάνουν χρήση πινέλων με τέμπερες. Καλό θα είναι να συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην πιέζουν δυνατά τα καλούπια με τα πινέλα.Όταν ολοκληρώνουν, δίνουμε κομφετί να πασπαλίσουν τα χρωματισμένα καλούπια. Το φρεσκοβαμμένο καλούπι συγκρατεί τα μικρά κομμάτια κομφετί. Κατόπιν, δίνουμε στα παιδιά σερπαντίνες που τις κόβουν σε μικρό μήκος. Οι σερπαντίνες θα χρησιμεύσουν για τα μαλλιά της μάσκας. Στο πάνω μέρος του καλουπιού, βάζουμε κόλλα και τα νήπια κολλάνε τις σερπαντίνες.

Ένα από τα δύσκολα σημεία στην κατασκευή της μάσκας από χαρτοπολτό είναι να υπολογίσουμε τις τρύπες που θα χρησιμεύσουν για τα μάτια και την μύτη της μάσκας. Τέλος, θα χρειαστούμε λαστιχάκια που θα κρατήσουν τις μάσκες στα κεφάλια των νηπίων.

Σε όλες τις φωτογραφίες που παραθέτω, η ομάδα των νηπίων με μερικές ελλείψεις λόγω εποχικής ίωσης.Και του χρόνου!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου